Afscheidsrit Buffel

Met ingang van de nieuwe dienstregeling in december verdwijnt de laatste diesellijn van de NS Kampen – Almelo via Zwolle en daarmee het laatste werkterrein van DM 90 ook wel Buffel genoemd. Ter gelegenheid daarvan had de NVBS een afscheidsrit op 14 oktober 2017 georganiseerd.

Zoals de afkorting al suggereert (DM90 = Diesel Materieel 90) is het gebouwd in de jaren negentig. Het eerste stel werd geleverd in 1996 en het laatste in 1998! Het is dus maximaal 20 jaar in dienst geweest en dat is kort! Er zijn door Talbot (nu Bombardier) in Aken 53 2-wagen stellen geleverd. Het interieur werd door Duewag in Krefeld geleverd en de aandrijving is hydromechanisch (Voith) i.p.v. elektrisch. De elektrische installatie is  geleverd door het Nederlandse Holec. Twee Cummings dieselmotoren leverden voldoende vermogen voor een maximale dienstsnelheid van 140 km/h. In 2009 gingen 15 stellen buiten dienst omdat meerdere diesellijnen overgingen naar andere vervoerders, zoals b.v. Syntus en Arriva, Syntus heeft een aantal Buffels van NS overgenomen. De inzet is niet zonder problemen geweest, zo waren er o.a. problemen met de detectie. (Bron Wikipedia)

Bij de Gasselterstraat in Stadskanaal.
Op station Stadskanaal

 

DM 90 valt op door zijn moderne en opvallende verschijning en is breder (3.20 m) dan normaal, persoonlijk vindt ik het een zeer geslaagd ontwerp en ook het interieur is fraai. Het is echt stoer en doet de bijnaam Buffel eer aan. Ik heb één rit met de Buffel gemaakt en die beviel prima.

Line-up met de 2 stellen.
Ook met de 2424

De afscheidsrit ging van Zwolle via de boog bij Waterhuizen naar Veendam en verder naar Musselkanaal, jazeker het traject van de STAR. Ik heb de rit gevolgd vanaf Stadskanaal naar Musselkanaal. Gezien de animo werden 2 stellen ingezet (3427 en 3442). Ook op dit traject zijn mooie fotolocaties te vinden en er werden voor de deelnemers veel fotomomenten ingelast, opvallend was het gedisciplineerde gedrag van de ruim 200 fotografen die keurig op één lijn dezelfde foto maakten en weer netjes instapten. Ik volgde de rit en kon zelf mijn fotopunten bepalen, gelukkig kwam het zonnetje ook nog kijken om fraaiere foto’s mogelijk te maken.

Bij de brug over de Drouwenermond. Nu even niet het geijkte plaatje.
In Nieuw Buinen achter de vm Philipsfabriek.
Meute fotografen in Musselkanaal
Sfeer plaatje in Musselkanaal

Even geen zaterdagrijmiddag voor mij, maar wel een leuke Buffel(foto)jacht.

Tekst en foto’s Habbo Meester

Afscheidsrit Buffel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven