Workshop Arduino

Workshop Arduino
oktober 22, 2017 Geen reacties Clubruimte habbo meester

Woensdagavond 18 oktober jl. hielden we de eerste workshop Arduino onder de zeer deskundige leiding van ons lid Pascal. Het werd een groot succes!

Een Arduino is een kleine procescomputer waarmee je met veel functies kunt spelen, voor onze hobby zijn belangrijk het schakelen van ledjes en het bedienen van servomotortjes. Denk aan het laatste b.v. aan wissels en armseinen. Is dat duur en moeilijk zult u vragen. Welnee een Arduino koopt je in China voor de spreekwoordelijke scheet en 3 knikkers en het programmeren? Pascal zei het treffend: “Ook lopen heb je moeten leren en dat ging ook niet meteen vlekkeloos”. Bovendien zitten in de gratis te downloaden software genoeg voorbeeld programmaatjes waar je mee aan de slag kan gaan. Zo haalden we het programma voor het aansturen van de servomotor uit die software. Waar je wel aan moet wennen is dat programmeren erg nauw luistert, handig is dat je in het programma met tekstregels de functie van de programmaregel kunt aangeven, altijd handig als je later weer met het programma bezig bent.

 

Volle aandacht!

Bij de workshop hoorde een lespakket bestaande uit een Arduino met aansluitkabel, experimenteer bordje, ledjes, weerstanden, servomotortje en 2 opto-couplers. Aan die laatste zijn we niet toegekomen, maar die gebruik je als je de led of servomotor op een andere spanning wilt laten draaien dan de 5 volt waarmee de Arduino werkt. Wat de deelnemers zelf mee moesten nemen was een laptop waarop de software al geïnstalleerd was. De voeding van 5V kwam uit de laptop.

 

Het aantal deelnemers was beperkt gehouden op 10 personen, opdat Pascal ieder voldoende aandacht kon schenken en dat bleek in het begin heel nodig. De workshop was dan ook al heel snel volgeboekt. Via de volgende stappen werden we ingewijd in het programmeren van de Arduino: ledje op de Arduino laten knipperen en S.O.S.  laten knipperen , hetzelfde op een externe led en de servomotor laten draaien met verschillende snelheden en slagen (draaihoek). Het lukte iedereen, dus missie (workshop) geslaagd met de vraag om een vervolg. Maar allereerst komen diegenen aan bod die we nu moesten teleurstellen. Met dank aan Pascal, Julian en Gerrit.

Tekst en foto: Habbo Meester

 

 

 

Tags
About The Author

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.