Veldwerk bij Ellert en Brammert

Veldwerk bij Ellert en Brammert
augustus 12, 2022 2 Reacties Diversen habbo meester

Gerrit, Rien en Habbo werken aan een 1:87 module met een houtzagerij hiervoor is “veldwerk” gedaan bij het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.

 

Als we een houtzagerij in model maken willen we natuurlijk weten hoe dat werkt en hoe dat eruit ziet, daarvoor zijn we op een woensdagmorgen naar het museum gegaan voor een bezichtiging van de daar aanwezige en werkende houtzagerij.
We werden hartelijk ontvangen door Hilbert en Bart, vrijwilligers die de houtzagerij onder hun hoede hebben.


Wat meteen opviel was dat er horizontaal gezaagd wordt. Als je met de hand zaagt, doe je dat over het algemeen verticaal en daar hadden we met het ontwerp van de loods ook aan gedacht.
Uitgebreid werd ons alle onderdelen uitgelegd en getoond en werd de zagerij in werking gesteld. De aandrijving komt van een oude 1 cilinder diesel en via riemen en wielen worden de zaag en de transporteur aangedreven.

Zelf hebben we veel (detail)foto’s gemaakt want het is de bedoeling dat er een werkend model komt. Veel van het hout wat in het museum gebruikt wordt komt van deze zagerij!

Het museum laat veel zien van hoe in Drenthe gewoond en gewerkt werd. Er staan o.a. plaggenhutten, keuterboerderijtjes, een kerkje uit Valthermond, een armenhuis en een heus cachot waar de sabel van de veldwachter nog in hangt. Als je er rondloopt waan je je echt in een Drents dorp en in de verleden tijd.
Het is een aanrader om daar eens heen te gaan, ook voor de (klein)kinderen is er veel te zien. Het adres is Tramstraat 73, 7848 BJ Schoonoord.
Kijk op  https://www.ellertenbrammert.nl/

Tekst en foto’s

Habbo Meester

About The Author
Leave Comment
 1. 1

  admin

  Mooi verhaal, ben benieuwd naar de modeluitvoering. Succes met het bouwen.

  John.

 2. 1

  Roelof Assen

  mooi verhaal mannen van een museum dat zonder overheid subsidie werkt. Hopelijk kunnen jullie dat zo nabouwen. Roelof.

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.