Railreis Ontraxs 2022

Railreis Ontraxs 2022
september 26, 2022 2 Reacties Diversen habbo meester

Zondag 25 september jl. organiseerde de Reiscommissie een Railreis naar Ontraxs in het Spoorwegmuseum en inderdaad we werden per trein “afgeleverd” op Station Maliebaan waar het spoorwegmuseum is gevestigd.

Zoals bekend staan op Ontraxs zeer fraaie modelbanen in de diverse schalen, dit jaar waren het er 23, met daarnaast op bescheiden schaal wat handel in scenery/elektronica producten.
Op veel banen werd gereden met een treinbesturingsprogramma, maar ook veel met handmatige bediening.

Hieronder een greep wat er allemaal te zien was.

Belgische H0 baan “Heide”. Heide is een plaats halverwege Roosendaal en Antwerpen. De bouwers rijden enkel met stoomlocomotieven en hebben de situatie rond het (nog bestaande) station in die periode gesitueerd. Het station stond toen in een zanderige omgeving en die hebben ze mooi nagebootst. Een fraaie baan die bewijst dat het ook zonder veel gebouwen kan!

Duitse H0 baan “Alt Warnow” gesitueerd in Mecklenburg. DDR plattelands idylle, prachtig gedaan.

Het bekende “Hangviadukt” langs de Moezel met ontelbare druivenstokken en let op hoe het water is weergegeven.

Mooie Nederlandse H0 baan “Court du Bouton” van Mathijs, die sommigen van ons kennen van Lochem, waar de E-locs met de pantograaf tegen de bovenleiding reden. Het schaduwstation stond strak tegen de 1201 aan.

Duitse H0 baan met een typische opgelegde railkruising tussen normaal- en smalspoor. Om het normaal spoor vrij te maken werden de delen opgeklapt. Gemaakt naar een bestaand voorbeeld. Links DDR “Plattenbau” waar de pet nog op het balkontafeltje ligt.

Franse H0 baan “Monterau” waar de “Autorail” midden op het plein stopt, ook hier gebaseerd op bestaand voorbeeld. Een deel van de voorbeeld foto is nog zichtbaar.

Fraaie Duitse N-spoor baan, waar onder het viaduct ook nog Carsystem auto’s reden.

Duitse baan “Greifenbachtalbrücke”, eigenlijk bestaat de baan uit deze brug en het dal. Heel fraai gemaakt met heel maar dan ook heel veel bomen. Over de brug reed een HSB stoomloc met daarachter o.a. twee “Rollbockwagen”.

Voor degenen die wel meer zijn mee geweest met onze Railreizen: En ging er weer wat mis? Nee niet echt, echter de Intercity naar Zwolle was afgeladen vol, we konden nog net zitten! Je zou toch denken: NS tussen Lelystad en Dronten is nog steeds geen treinverkeer mogelijk, laten we de Intercity’s tussen Amersfoort en Zwolle langer maken. Kennelijk niet dus!

Tekst en foto’s:
Habbo Meester

About The Author
Leave Comment
  1. 1

    Roelof Assen

    Mooi verhaal Habbo het was weer een mooie reis. Jammer dat er zo weinig deelnemers waren. Roelof.

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.