Virtuele Sound decoder vervolg

In deze beschrijving wordt er van uitgegaan dat je JMRI hebt geïnstalleerd en werkend met je digitale systeem is verbonden! Meer informatie over de installatie van JMRI vind je hier (Engels).

Start Programma–>PanelPro® –>Debug-menu –>Virtuele Sound Decoder.

Virtuele Sound Decoder

De Virtual Sound Decoder biedt een manier voor diegenen die geen locomotieven hebben die zijn uitgerust met geluid (of die niet tevreden zijn met de hardware-geluidsdecoder in kleinere schalen) om te genieten van synchroon gestuurde locomotiefgeluiden uit hun computerluidsprekers.

Hoe het werkt

Locomotiefgeluid “Profielen” worden opgeslagen in een bestand dat een “VSD-bestand” wordt genoemd. Wanneer de Virtual Sound Decoder (“VSDecoder” of “VSD”) wordt gestart, kiest de gebruiker het gewenste profiel en wijst vervolgens de VSDecoder een decoderadres toe. Wanneer de machinist vervolgens de locomotief bestuurt door op functieknoppen te drukken of de snelheid te wijzigen, reageert de Virtual Sound Decoder net zoals een hardware-geluidsdecoder die in de locomotief is geïnstalleerd, door geluiden af ​​te spelen via de computerluidsprekers.

Een voorbeeld VSD-bestand is bij het pakket inbegrepen, er zijn meer voorbeelden beschikbaar om te downloaden op het web en je kunt er zelf een maken (en delen!). Een VSD-bestand is eigenlijk een ZIP bestand met wav geluidbestanden en een XML document met informatie over hoe deze WAV geluidbestanden af te spelen. Zie meer details over het VSD-bestand en de configuratie ervan.

OpenAL vereist

Virtual Sound Decoder vereist dat je systeem de OpenAL-audiobibliotheek heeft geïnstalleerd. OpenAL wordt standaard meegeleverd op de Mac, maar moet op Windows worden geïnstalleerd.

OpenAL is gratis verkrijgbaar bij Creative Labs. U kunt het installatieprogramma voor uw besturingssysteem downloaden van de OpenAL-site.

Als je OpenAL niet hebt geïnstalleerd, lijkt Virtual Sound Decoder te werken, behalve dat je geen geluidsuitvoer krijgt.

OPMERKING: OpenAL is een apart project van JMRI en wordt niet onderhouden of gecontroleerd door het JMRI-team.

. Als je OpenAL niet hebt geïnstalleerd, lijkt Virtual Sound Decoder te werken, behalve dat je geen geluidsuitvoer krijgt.

OPMERKING: OpenAL is een apart project en wordt niet onderhouden of gecontroleerd door het JMRI-team.

Snel aan de slag – Virtual Sound Decoder gebruiken
Volg deze stappen om aan de slag te gaan met Virtual Sound Decoder.

 1. Zorg ervoor dat je geluidssysteem werkt en (indien nodig) dat je OpenAL . hebt geïnstalleerd.
 2. Selecteer in het programma PanelPro->Debug->Virtual Sound Decoder->VSDecoder Manager.
 3. Klik met het VSDecoder Manager-venster geselecteerd op de knop Decoder toevoegen.
 4. Configureer de nieuwe VSDecoder Selecteer een locomotief uit het treinenrooster (DecoderPro) of voer handmatig een adres in
  • Klik op VSD-bestand laden en laad het bestand “example.vsd”
  • Kies een profiel in de keuzelijst Profiel.
  • Klik OK

5. Druk op de knop “Motor starten”.
6. Rijd je trein!!

Elke keer dat je een decoder toevoegen, wordt er een nieuw controlepaneel toegevoegd aan het Manager-venster. De knoppen op het bedieningspaneel zijn specifiek voor die VSDecoder.

In het dialoogvenster Configureren kunt u een VSDecoder-bestand en profielselectie opslaan in het treinenrooster, zodat de VSDecoder automatisch wordt geladen wanneer de locomotief wordt geselecteerd uit het rooster. Selecteer het roosteritem, laad een VSD-bestand, kies een profiel en klik op “Opslaan in treinenrooster”.

Voor meer gedetailleerde informatie over de VSDecoder Manager, zie de pagina VSDecoder Manager Gebruikershandleiding.

 

Decoder compatibiliteit .

Virtual Sound Decoder vereist een regelaar die snelheidsveranderingen en het indrukken van functieknoppen aan JMRI doorgeeft. Momenteel compatibele regelaars zijn onder meer:

 • JMRI-software en web-regelaars**
 • Digitrax met handregelaar.
 • Machinist
 • OpenLCB*
 • Lenz XpressNet*
 • ESU ECoS*
  NVU: PowerHouse PRO*

*Ondersteuning voor deze systemen wordt verwacht, maar  is niet bevestigd. Als je een van deze systemen heeft en je kunt bevestigen dat de VSD reageert op wijzigingen in het regelen van de snelheid, vermeld dit dan in de groep JMRI-gebruikers Groups.io

VSD is niet compatibel met de volgende systemen omdat ze geen terugmeldingen sturen naar JMRI .

 • EasyDCC
 • TMCC
 • Lenz XPA (telefoonadapter)

De knoppen op het tabblad Geluiden kunnen worden gebruikt om geluiden te activeren als u een incompatibel besturingssysteem gebruikt.

**VSD kan ook worden ingesteld om in een zogenaamde “headless”-modus te werken. Zie meer details hierover.

 

Bron JMRI.

 

JohnT

Virtuele Sound decoder vervolg

2 gedachten over “Virtuele Sound decoder vervolg

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven