Verlichting in huisjes en gebouwen.

Verlichting in huisjes/gebouwen.

Door de bouw van mijn N-spoorbaan heb ik de nodige bouwpakketten in elkaar geplakt en van verlichting voorzien.
Wat is er mooier en ook leuk om te laten zien dat je verlichte trein door het donker rijdt en dat op de baan huisjes verlicht zijn, straatlantaarns en perronverlichting branden.

LED verlichting:

Hardstikke handig, lekker klein, meerdere kleuren, vragen weinig stroom, maar iets minder gemakkelijk om aan te sluiten dan een gloeilampje.
Voor de verlichting van huisjes gebruik ik warm wit licht.
Het belangrijkste is de voorschakelweerstand om de stroom door het ledje te beperken. Als je tussen de 12 V en 16 V voedingsspanning hebt dan is 1000 Ohm (1K of 1KOhm) 1/4 Watt voldoende. Vergeet je dit, dan is het net een ouderwets flitslampje en kan je hem na gebruik weggooien! Het waarom kan ik nu wel uitleggen, maar als je het wil weten vraag het mij.
Dan moet je ook op de polariteit letten, maar heb je je vergist dan gewoon de draadjes omdraaien en hij doet het. Het lange aansluitpootje van de led is de +.
Nog steeds “ledvrees”? Niet nodig op de club zijn genoeg mensen die je daarbij kunnen helpen.

Een ander nadeel van de led is dat ze gericht stralen, dit in tegenstelling tot de gloeilamp die rondom straalt. Maar er zijn nu ook led’s met een “platte” lens, die stralen wat breder.

Dimmen is wat lastig maar daar heb ik een simpele oplossing voor gevonden.
Als je in serie met de voorschakelweerstand een regelbare weerstand (potentiometer) van 10 KOhm plaatst kan je de stroom door de led regelen totdat de gewenste lichtintensiteit bereikt is.
Let op: de voorschakelweerstand blijft als bescherming van de LED.!

Die voorschakelweerstanden groepeer ik op zg expirimenteer printjes en monteer dat op een schakelpaneel, geheel rechts op foto 1 de potmeter waarmee ik de leds aangesloten op de naastliggende print dim.

Tot zover het elektrotechnisch gedeelte.

Waar op te letten bij het verlichten van huisjes/gebouwen.

Een heel belangrijk punt, wat gebeurt er in werkelijkheid.
Betrek het op je eigen situatie: je gaat ’s avonds naar bed, het licht in de woonkamer enz. gaat uit, de lampjes op de nachtkastjes gaan aan. Wat er dan verder gebeurt daar gaan we niet op in, dat is aan jullie.
Maar het is wel iets om over na te denken. Dat betekent dus dat niet alle ramen van een woonhuis altijd verlicht zijn!
Voor fabrieken geldt natuurlijk iets anders, zeker als daar in continuedienst gedraaid wordt, ergo de administatie werkt dan niet’s avonds/’snachts en in het weekend maar de productie werkt wel!
Kortom in een woning zijn nooit alle lampen aan! Dat betekent dus dat bepaalde vensters niet verlicht zijn. Die moet je dus afplakken! Of anders voor de gevorderden via een Arduino schakelen, maar dan moet je achter elk venster een led plaatsen (een voorbeeld daarvan vindt je op de bar in de clubruimte).
Maar nog belangrijker is dat er alleen licht schijnt door het venster en niet door de gevel!
Hoe bereik je dat, eigenlijk door daar heel alert op te zijn.
Niet alle modelspoorfabrikanten leveren daar zwarte maskers eventueel met gordijntjes enz. voor, of zijn ze niet voldoende. Hou daarom het onderdeel tegen het licht om te controleren op lichtdoorlaat!
Wees kritisch en verf eventueel de binnenkant van het onderdeel zwart met zwarte (schoolbord) verf of plak alu folie. Doe dat meteen voordat je het muurtje in je bouwpakket plaatst, dat heb ik met ondervinding geleerd.

Ook belangrijk is dat je de binnenzijde van het model beplakt met aluminiumfolie, dat zit vast in je keuken inventaris, om het led licht te verspreiden. Denk daarbij ook aan het afdekken van spleten bij bv muurverbindingen. “Verrommel” het aluminium om het ledlicht te verspreiden. Maar kijk je door een raam in een ruimte, gebruik dan voor de achterliggende muur een wit/gekleurd papier, dat is realistischer.
Zeker is het dan aan te raden, vooral als je in H0 of groter werkt, in die ruimte een impressie te maken van het interieur.

Tot besluit.

Mocht je denken dit is mij te geleerd, begrijp dan dat dit mijn ervaringen zijn die ik door na te denken over wat ik doe of laat verkregen heb. Kijk naar de werkelijkheid om je heen en denk daar over na.
Gewoon proberen en van mislukkingen leren! Niet dat ik mislukkingen heb gehad, maar wel het idee “het kan beter” en daar leer je van.
Ga de uitdaging aan en verras jezelf!

tekst en foto’s,
Habbo Meester

Verlichting in huisjes en gebouwen.

Eén gedachte over “Verlichting in huisjes en gebouwen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven