Onze railreis naar de Intermodellbau 2019.

Onze railreis naar de Intermodellbau 2019.
april 9, 2019 1 reactie Excursies habbo meester

Het is ondertussen een traditie geworden dat we een railreis organiseren naar de grootste Modelbouwbeurs in de wereld, de Intermodellbau in Dortmund.
Dit jaar ging weer een groep op zaterdag en een groep op zondag en het was weer heel gezellig met elkaar! Op de heenreis voeren we nog wel serieuze gesprekken, maar op de terugweg wordt het steeds vrolijker, niet omdat er veel drank in zit maar omdat heel toevallige vondsten in de trein hiertoe aanleiding geven.

De treinreis

Voor de laatste maal konden we naar Dortmund reizen op het Schönes Wochenende Ticket van de DB en dat voor een kwart van de prijs van een retour! Daarbij was ook inbegrepen het vervoer per Stadbahn in Dortmund. Daar kan je met de auto niet tegenop, parkeren bij de Westfalenhallen kost al 8 euro, de helft van de treinreis! Ja we houden bij onze club rekening met het milieu en de CO2 uitstoot! Of is het toch onze portemonee ?

Het begon al goed op zaterdag, vanaf Haren(Ems) 15 minuten vertraging door een verlate IC van de DB. De Flirt 3 van de Westfalenbahn zette er flink de sokken in en had de vertraging in Münster teruggebracht tot 3 minuten. Daar hielden we onze koffiestop en gingen we verder met de Eurobahn naar Dortmund en via de Stadbahn kwamen we bij de Westfalenhallen, daar moesten we nog een eindje lopen omdat de Westfalenhallen driftig aan het verbouwen zijn.
De terugweg verliep anders en zo maakten we kennis met de allernieuwste Siemens Desiro-treinen van de Rhein-Ruhr-Express, in dit geval verzorgt door NS dochter Abellio, deze Desiro-treinstellen hebben enkeldeks koprijtuigen en dubbeldeks tussenrijtuigen, heel bijzonder.

Desiro van de RheinRuhrExpress

De zondaggroep kreeg bij de terugreis te maken met 20 minuten vertraging vanwege een politieonderzoek. In Münster werd zowel zaterdag als zondag weer met elkaar lekker gegeten.

De Intermodellbau

Zo als altijd was het weer zeer druk en raak je elkaar zo kwijt, daarom werd een plek afgesproken waar we elkaar om 4 uur zouden treffen. In hal 7 stonden voornamelijk de fabrikanten en in de aangrenzende hal stonden de (modelspoor)handelaren, maar daar kon je ook bv. speciale gereedschappen vinden. Maar ook een aantal modelbanen, het aantal in het oog springende modelbanen viel mij wat tegen, maar er waren fraaie exemplaren bij. Was ik verleden jaar onder de indruk van een Franse modelbaan, dit jaar was het een Nederlandse modelbaan met een goed uitgewerkt Frans thema. Op deze zeer fraaie baan heel veel aandacht voor het landschap maar ook voor de treinen waaronder verschillende types Autorail (Railbus) waarmee de Fransen behoorlijk hebben geëxperimenteerd.

een mini autorail en naast de locloods een “Picasso”.
Het zwaardere werk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Echt of model?

Een baan waar ik gemengde gevoelens bij had was een Duitse H0 baan waarbij een ICE door veel te krappe bogen gejaagd werd. Volgens mij heb je het dan niet goed begrepen. Maar aan de andere kant waren er leuke ideeën goed uitgewerkt.

Fraaie illuminatie en een mooie oude Elektro Triebwagen

Opvallend was een mooi gemaakte Duitse H0m baan die de Pregnitzer Schmalspurbahn als thema had, een bekende smalspoorbaan in het Zuid-Oosten van Sachsen. De stations daarvan waren nagebouwd en via modules aan elkaar verbonden en dat gaf een levendig verloop.

bedrijvigheid op Bhf Schmalzgrube.

Indrukwekkend was een Belgische H0-baan die o.a. het volledige emplacement van het station van Hasselt weergaf, zeer fraai gedaan!

Indrukwekkend !

Verder een On-30 baan met de gebruikelijke Shay-stoomloc’s, mooi gemaakt zonder meer, maar mij bekroop het gevoel dat heb ik wel gezien. Of ben ik nu wat blasé ?

Fraaie brug!

Dit jaar helaas heel weinig Nederlandse banen, de enige was de al eerder genoemde baan met een Frans thema.

Uiteraard viel er veel te snuffelen, het beste is dat je voor jezelf nagaat waar je naar op zoek gaat. Ook op het gebied van speciale hobby-gereedschappen kan je hier goed terecht. Als je het zo aanpakt kom je vanzelf koopjes tegen en dat hebben een aantal van onze leden bereikt. Hoewel dit voor mij niet opging was het bezoek aan de Intermodellbau weer de moeite waard.

Tekst: Habbo Meester
Foto’s: Habbo Meester

Tags
About The Author
Leave Comment
  1. 1

    admin

    Mooi artikel over jullie railreis. Bedankt voor het delen.

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.